Rokerige frittata

Rokerige frittata van Ottolenghi. Snel en gemakkelijk.

Rokerige frittata

Bloemkool met een kaassausje. Als kind werd ik er niet warm of koud van, evenals de andere gezinsleden. Niemand die het niet lustte en niemand die er dol op was. Eenmaal op mezelf wonend, daalde de bloemkoolconsumptie met rasse schreden.

Maar een jaar of twee, drie geleden heb ik de bloemkool herontdekt. Ik kan er wat meer mee nu, ik begrijp hem beter. Ik giet een Italiaans saffraansausje over beetgare roosjes, serveer hem in twee verschijningsvormen bij de bagna cauda of koppel hem aan de aardappel in de aloo ghobi.

Met deze rokerige frittata heb ik een nieuw nummer op mijn vaste bloemkoolrepertoire. Het recept komt uit Yotam Ottolenghi’s groentekookboek Plenty. Ottolenghi gebruikt scamorza affumicata, een goed smeltende gerookte kaas met als bijnaam ‘gerookte mozzarella’. Ik was daar erg nieuwsgierig naar, maar helaas had de kaasboer die niet op voorraad. We besloten dat de rookkaas het beste alternatief moest zijn.

Het resultaat is verbluffend. Lekker met een groene salade met vinaigrette.

Dit heb je nodig

(4-6 personen)

  • 1 kleine bloemkool, in middelgrote roosjes
  • 6 eieren
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 3 eetlepels bieslook, fijngeknipt
  • 150 gram gerookte scamorza, geraspt (met de korst voor extra smaak) – alternatief: rookkaas
  • 50 gram rijpe Goudse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en zwarte peper, naar smaak

Zo maak je het

  1. Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water met zout in 4-5 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze uitlekken.
  2. Verhit de oven tot 190 graden. Breek de eieren in een grote kom. Voeg de crème fraîche, mosterd en paprikapoeder toe en klop alles goed door elkaar. Roer het bieslook, driekwart van beide soorten kaas en zout en peper door het eimengsel.
  3. Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige koekenpan. Bak de bloemkoolroosjes in circa 5 minuten aan een kant goudbruin. Giet het eimengsel erover en verdeel de bloemkoolroosjes met een vork gelijkmatig over de bodem. Bak het ei circa 5 minuten op halfhoog vuur.
  4. Strooi de achtergehouden kaas over de omelet. Zet de pan in de oven. Bak de frittata 10-12 minuten tot hij volledig is gestold. ( Mijn fritatta heeft vervolgens nog enkele minuten onder de gril op de hoogste stand gestaan om een mooi gebruind laagje te krijgen.)
  5. Neem de pan uit de oven en laat hem 2-3 minuten staan voor je hem in punten snijdt. Serveer de frittata direct. Geef er een pittige groene sla bij.

Bron
Rokerige frittata van Yotam Ottolenghi uit het kookboek Plenty.

5 thoughts on “Rokerige frittata

  1. Het is echt het proberen waard! Je kookt de bloemkool eerst een beetje, dus de structuur is niet helemaal anders dan gewend.

    Gerookt paprikapoeder kun je via internet bestellen (bijvoorbeeld bij Spaanse culinaire webshops). Maar ik zit nog goed in het gerookt paprikapoeder, dus ik breng wel een keer wat voor je mee. Kun je het eerst uitproberen!

  2. Was nooit zo weg van bloemkool. Maar dit lijkt me toch heel erg lekker. Goed idee met die rokerige toevoegingen als pimentón en scamorza affumicata. Gegrild groen pepertje er op het laatst overheen lijkt me ook wel wat. Gaan we eens proberen. Bedankt!

Plaats een reactie